»Vsak naj naprej počisti pred svojim pragom!«
Štajerski Tednik
Tipografija

Z zelenjavo smo bili Slovenci lani le 33 % samooskrbni. Delež skozi leta niha, vseskozi pa je krepko pod 50 %, ob tem pa se že leta ponavlja mantra, kako bi lahko bilo npr. Podravje zelenjavni vrt Slovenije. Slednje zato, ker z nekaj desetarskimi njivami ni mogoče konkurirati kmetom ali podjetjem, ki poljščine pridelujejo na prostranih poljih sosednjih držav. Zadružna zveza Slovenije pa je nedavno puščico krivde za (po njihovo) kritično stanje slovenskega zelenjadarstva uperila v trgovce, češ da postavljajo prenizke odkupne cene in naročajo premajhne količine domače zelenjave. Pri enem od trgovcev so (neuradno) odgovorili, da so nad izjavo oz. potezo zadružnikov presenečeni, obenem pa opozorili, da si morajo tudi zadruge pripisati del krivde.

Zadružna zveza Slovenije si je pred dnevi prostor v medijih zagotovila z izjavo, da tako alarmantnega stanja na področju trgovskega odkupa zelenjave, kot je letos, še ni bilo. »Na eni strani se namreč družinske kmetije srečujejo z rastjo stroškov pridelave – npr. dražja embalaža (+ 15 %), delovna sila, stroški distribucije – ter na drugi strani že na samem začetku sezone z izjemno nizkimi nabavnimi cenami na strani trgovine. Trgovinske nabavne cene so celo nižje kot v lanskem letu ter nižje kot cene primerljive oz. slabše kakovosti zelenjave na veletržnicah (npr. Padova – na dan 18. junij 2024 bučka boljša kakovost 1,39 EUR/kg, slabša kakovost, kjer ni reklamacij, 1,05 EUR/kg, nabavna cena za slovenske bučke na strani trgovine 0,7 EUR/kg). Nizkim cenam se pridružujejo tudi s strani trgovinskih sistemov majhne nabavljene količine. Na drugi strani pa se vrši uvoz viškov zelenjave iz tretjih trgov po izjemno nizkih cenah, za katere bi bilo treba ugotoviti, ali morda niso celo t. i. dampinške ali predatorske cene,« so opozorili. Zadružniki zato pozivajo trgovce, naj potrošnikom omogočijo izbiro lokalne slovenske zelenjave in vsaj na začetku sezone zagotovijo odkupne cene, s katero bodo zelenjadarji vsaj pokrili stroške letošnje pridelave.

Težava zelenjadarjev je neusklajena ponudba s povpraševanjem

Navedbe zadružne zveze glede odkupnih cen bučk so zavrnili v Trgovinah Jager, kjer so celo razkrili njihovo celotno kalkulacijo. »Naš večletni dobavitelj bučk v tem obdobju je Kmetija Šofranac iz Pristave pri Mestinju. Naša nabavna cena, brez DDV, brez prevoza, embaliranja, komisioniranja je konec junija znašala 0,87 evra (0,95 z DDV), naša prodajna cena z DDV pa 1,19 evra. Je pa težava, da letos prodamo okrog 20 % manj bučk in vse zelenjave kot lani. Očitno je sezona takšna, da so ljudje več zelenjave pridelali na domačih vrtovih.« V slovenskem trgovcu menijo, da imajo prodajalci zelenjave dovolj prodajnih možnosti, ob tem pa poudarjajo, da je osnovna težava zelenjadarjev v neusklajenosti ponudbe s povpraševanjem in nezmožnost planiranja. Slednje predvsem zaradi neustrezne pridelave, ki je preveč odvisna od vremena in vremenskih ujm, pa tudi manjka skladiščnih prostorov, kar se je že večkrat očitalo tudi zadrugam. »Menim, da so cene korektne in so odraz trga. Zavedati se je treba, da slovenski kupec ni pripravljen plačati za slovensko poreklo bistveno več kot za poreklo EU,« je še dodal Boštjan Jager.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300