Poraba čudežnega zdravila proti debelosti v treh letih povečana za petkrat!
Štajerski Tednik
Tipografija

Ozempic že nekaj časa velja za „čudežno“ zdravilo, ki je sicer v osnovi namenjeno bolnikom s sladkorno boleznijo, vedno pogosteje pa se uporablja tudi za hujšanje. Med drugim namreč učinkuje tako, da povzroči zmanjšanje apetita, posledica česar je jasno izguba telesne teže. To je postala izjemno priljubljena metoda zdravljenja debelosti po vsem svetu, tudi v Sloveniji je v izjemno velikem porastu. V treh letih se je število predpisanih receptov drastično povečalo. Zlorabe pa nastajajo tako pri predpisovanju zelenih kot belih (samoplačniških) receptov. Cena posameznega pakiranja znaša 63 evrov.

Injekcije ozempic so namenjene zdravljenju odraslih z nezadostno urejeno sladkorno boleznijo tipa 2 kot dodatek k dieti in telesni vadbi. Druga uporaba zdravila, vključno z uporabo za obvladovanje telesne mase, pa vpliva na dostopnost zdravila ozempic za bolnike, za katere je zdravilo indicirano.

Vedno več bolnih ali „debelih“ –željnih hitrih rezultatov in „popolne“ postave?

Motnje v preskrbi z ozempicom so se začele že novembra lani, kar glede na naraščajoče število predpisanih pakiranj navedenega zdravila sploh ne preseneča. Porast je opazen tako pri belih kot zelenih receptih (podrobnosti v tabeli). V štirih letih so se posledično bistveno zvišali izdatki, ki jih v ta namen porabi ZZZS. Leta 2020 so za to zdravilo odšteli več kot 15 milijonov evrov, od tega več kot tretjino skupne vsote v zadnjem letu (2023).

Tudi belih receptov je bilo lani izdanih bistveno več kot pred štirimi leti. S pičlih 106 receptov leta 2020 je številka narasla lani na več kot 15.000.

ZZZS se je lotil preverjanja in v okviru nadzorov na področju zdravil odkril nekaj nepravilnosti, zaradi katerih so zavrnili predpis tega zdravila pri posameznih bolnikih, ki niso izpolnjevali omejitve predpisovanja na zeleni recept: „V takih primerih ZZZS skladno z vladno uredbo uveljavlja povračilo škode. Obseg nepravilnosti pri predpisovanju na zeleni recept (v breme ZZZS) ni velik, posebej ločeno statistično pa tega ne spremljamo. Ocenjujemo, da je obseg nepravilnosti večji pri predpisovanju na beli recept.“

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300