Vse bolj poseljena Rabelčja vas še vedno brez primerne ceste
Štajerski Tednik
Tipografija

Kar nekaj delov mesta je, ki so v zadnjih letih postali bistveno bolj naseljeni in posledično tudi prometno obremenjeni. Med najbolj akutnimi je Rabelčja vas, mestno naselje, kjer je v zadnjih letih zraslo in še nastaja največ novih hiš, ob tem pa še velik večstanovanjski objekt. Čeprav so za to območje načrti, kako mora biti urejena cestna mreža, že nekaj časa znani, pa se ne zgodi nič. In očitno bodo tamkajšnji meščani še dolgo, vsaj nekaj let, čakali na urejene prometnice.

Za nekaj hiš na precej majhnem območju je bila stara cesta zadovoljiva. Nato se je začela opazna širitev naselja, v katerem sta najprej pred skoraj 15 leti zrasli dve novi večstanovanjski stavbi (vila bloki), iz leta v leto več deset hiš in nazadnje še Tamesov najnovejši blok. S povečanjem števila stanovalcev se je okrepila tudi prometna problematika. Čeprav je občina pred dobrimi tremi leti obnovila Peršonovo ulico, ki vodi proti naselju, pa je ni razširila, zato je srečevanje vozil na njej še vedno oteženo, dvema tovornima vozila pa popolnoma onemogočeno oz. se mora eno izmed njih umakniti na pločnik. Nekoliko se je izboljšala le problematika križišča Peršonove z ulico 5. Prekomorske, saj voznike na neprednostni Peršonovi »ustavljajo« hitrostne ovire. Kljub temu je večina tamkajšnjih občanov prepričana, da bi bilo nepregledno krožišče treba opremiti s semaforji.

Cesta, ki bi se ji težko sploh reklo cesta …

Drugo ozko grlo naselja predstavlja preozka cestica(na fotografiji), ki se sredi vzpetine pravokotno odcepi od Peršonove in vodi do osrednjega dela naselja ter omenjenih treh blokov. Nujno je potrebna sanacije, predvsem pa razširitve ter tudi kakšne obcestne svetilke. Zaradi številnih sprehajalcev in družin z majhnimi otroki pa nedvomno tudi pločnika oz. površin za pešce. Slednji so prisiljeni skakati po popolnoma neurejenih, luknjastih bankinah, kamor morajo ob srečanjih zapeljati tudi vozniki, saj je obstoječ asfaltni pasek (ki bi mu težko rekli cesta), dosti preozek za srečanje dveh osebnih avtomobilov.

Mnogi, med drugim tudi svetnik Sergej Ivanuša, so prepričani, da se je tega treba lotiti čim prej.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300