Zadolženost občin: Prednjači Ljubljana, Ptuj na 14. mestu po dolgu na prebivalca
Štajerski Tednik
Tipografija

Vse občine v Sloveniji, skupaj s podjetji in zavodi, v katerih so ustanoviteljice, so bile konec lanskega leta zadolžene za 1,3 milijarde evrov. Najvišji dolg imajo Ljubljančani, 329 milijonov evrov, kar je 1.215 evrov na prebivalca. Mariborčani imajo 118 milijonov evrov dolga, Celjani 18, Koprčani 40 in Krajnčani 30. Mestna občina Ptuj ima 19,8 milijona evrov dolga, podjetje Javne službe in občinski zavodi pa skupaj 3,4 milijona evrov, vse skupaj znaša zadolžitev Ptuja 23,2 milijona evrov, kar je 1.022 evrov po prebivalcu.

Med mestnimi občinami sta najmanj zadolženi Novo mesto (8,7 milijona evrov – po prebivalcu 239 evrov) in Krško (10,3 milijona evrov – po prebivalcu 399 evrov). Najbolj zadolžena občina v državi so še vedno Gornji Petrovci s 5,2 milijona evrov dolga, pri 2.000 občanih je to 2.630 evrov na prebivalca. Občina Gornji Petrovci je trajno nelikvidna, z blokiranim računom.

Brez kredita je devet občin: Gorišnica, Markovci, Bloke, Cerklje na Gorenjskem, Gorje, Jezersko, Kranjska Gora, Mengeš in Trzin. Kar nekaj je občin z minimalnim dolgom, ki ne dosega niti sto tisočakov, denimo Hodoš, Loška Dolina, Luče, Osilnica in Rače-Fram. Nekatere občine imajo za nekaj sto tisoč evrov posojil, največ pa je takšnih, ki imajo kredite v milijonskih zneskih.

V klubu čez 1.000 evrov dolga na občana 17 občin
Skupni dolg 212 občin je konec prejšnjega leta znašal 1,3 milijarde evrov. Glede na leto 2022 je zrasel za 200 milijonov evrov. Povprečen občan je zadolžen za 629 evrov. Ministrstvo za finance zadolžitev nad povprečnimi 629 evri na občana šteje za visoko.  Zanimiv in dobrodošel podatek je ta, da v Spodnjem Podravju le Podlehnik (seveda poleg  MO Ptuj) s 708 evri presega povprečno slovensko zadolžitev na občana.

 Osemnajst slovenskih občin pa sega nad tisoč evrov dolga na občana. V visoko zadolženem »klubu« so ob manjših štiri mestne občine. Na vrhu je s 1.215 evri dolga na občana Ljubljana, katere skupni dolg 329 milijonov evrov pomeni kar četrtino celotnega dolga občin. Na drugem mestu med mestnimi občinami je Maribor (1.143 evrov), na tretjem Celje (1.029 evrov) in na četrtem med mestnimi občinami Ptuj s 1.022 evri dolga na občana.

Občinam tudi denar evropskih finančnih institucij

Če bo obveljal zakonodajni predlog ministrstva za javno upravo, ki spreminja zakon o financiranju občin (ZFO), bi se občine lahko dodatno zadolževale. Povišal bi se možni delež zadolžitve, s sedanjih 10 na 15 odstotkov. Poleg tega bi lahko občina izdala občinske obveznice in se zadolžila pri mednarodnih finančnih institucijah.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300