Ptujska občina razprodala svoje imetje, ostalo je bore malo …
Štajerski Tednik
Tipografija

V zadnjih osmih letih je ptujska občina prodala za šest milijonov evrov svojih nepremičnin, od zemljišč in stanovanj do poslovnih prostorov. Največ v mandatu sedanje županje (v letih 2019–2022), več kot polovico navedenega zneska. „Prihodek iz naslova prodaj občinskih nepremičnin postaja vse manj pomemben, saj občina s primernim premoženjem za prodajo več ne razpolaga,“ zdaj ugotavljajo na občini in dodajajo, da sredstva porabljajo strogo namensko za vlaganje v premoženje.

Lanskoletna realizacija je bila kljub več poskusom prodaje na dražbah zelo slaba, iz tega naslova se je v občinski proračun steklo le pičlih 90.000 evrov. V načrtu razpolaganja za letos je bistveno višji znesek, kakšna bo realizacija, pa je nemogoče napovedati. Dodatni denar bi občina seveda zelo potrebovala.

Senčar in Gajškova prodala za šest milijonov evrov nepremičnin

Prodaja občinskega premoženja je v zadnjih letih postala pomembna oblika polnjenja proračuna in zagotavljanja sredstev. Paketne prodaje stanovanj v centru mesta so aktivno začeli v času županovanja Mirana Senčarja, trend je nadaljevala županja Nuška Gajšek.

Občinske nepremičnine, ki jih je občina dala na trg in prodala, so bile leta 2014 (še v času županovanja Štefana Čelana), vredne 260.000 evrov. Leto kasneje, torej v prvem polnem letu županovanja Mirana Senčarja, so jih prodali za 134 tisočakov, leta 2016 že za 309.300 evrov, bistven porast pa je opazen leta 2017, in sicer so takrat zaslužili kar 1,2 milijona evrov. Skupaj so tako v mandatu 2015 do 2018 prodali za 2,4 milijona evrov občinskih nepremičnin. Največji delež tega denarja so zaslužili s prodajo stavbnih zemljišč.

Še več denarja je občina na račun prodaj nepremičnin zaslužila v prvem mandatu Gajškove. Zgolj v štirih letih, od leta 2019 do vključno 2022 so imeli za več kot 3,2 milijona evrov prihodkov.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300