Nadzor kmetov iz vesolja in pisarn
Štajerski Tednik
Tipografija

Snemanje oz. videonadzor zaposlenih na delovnem mestu mora biti v prvi vrsti utemeljeno, izvaja se v izjemnih primerih, ko je to nujno potrebno za varnost ljudi ali premoženja. Že slabo leto pa so pod budnim očesom evropskega satelita in posledično agencije za kmetijske trge slovenski kmetje. Tega verjetno marsikdo še ne ve, saj je bil do zdaj ta nadzor brez finančnih posledic. Z letošnjim letom oz. letošnjo subvencijsko kampanjo se bo to spremenilo.

»Gre za neposredni in dodatni nadzor, pri tem pa se mi poraja vprašanje, ali ne bi bilo treba katere druge gospodarske panoge bolj nadzirati,« pravi kmetovalec in predsednik sindikata kmetov Anton Medved. Evropski sateliti Sentitel naj bi vsakih pet dni poslikali slovensko podeželje, nato pa naj bi agencija za kmetijske trge s pomočjo avtomatizirane obdelave posnetkov za posamezne kmetijske površine pridobila podatke o vrsti rastlin na posamezni površini in o rabi zemljine. Spremljali bodo tudi golo površino, košnjo, rast in spravilo pridelka. Ti posnetki površin so vidni v aplikaciji Sopotnik, do katere lahko oz. bodo morali dostopati kmetje. Aplikacija namreč omogoča kmetu in agenciji vpogled v stanje površin, prijavljenih v zbirnih vlogah. To pomeni, da če bo kmetovalec namesto pšenice sejal drugo žito, ki je ni prijavil v vlogi, bo satelit oz. program to zaznal, prav tako, če ne bo izvedel opravil v skladu z določenimi datumi …

V letu 2022 rezultati še niso vplivali na obravnavo zbirnih vlog; bili so zgolj informativne narave. S prihodom nove skupne kmetijske politike v letu 2023 pa bodo ugotovljene nepravilnosti že vplivale na obravnavo zbirnih vlog in imele morebitne finančne posledice, če jih vlagatelj ne bo pravočasno odpravil.

Agencija: Kmetje naj se za pomoč obrnejo na otroke in vnuke

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300