Skrivnostno odprtje prvega ptujskega zavetišča za brezdomce
Štajerski Tednik
Tipografija

Ta mesec naj bi svoja vrata odprlo prvo ptujsko zavetišče za brezdomne osebe. Urejanja prostorov se je Mestna občina Ptuj lotila zelo skrivnostno. Center bodo umestili na Zadružni trg, tik ob parkirišče, gostišče, vrtec in igrišče, na poti, ki vodi proti Termam Ptuj. Veliko okoliških stanovalcev meni, da je ideja dobra, a da je izbrana lokacija povsem neprimerna. Strah jih je, da se bodo pred njihovimi hišami zadrževali tudi narkomani; uporabniki centra bodo namreč imeli možnost tudi prenočevati v centru, celo do tri mesece.

Mestna občina Ptuj je na Zadružnem trgu 14 v svoji nepremičnini uredila Dnevni center in zavetišče za brezdomce, imenovan Kamra. Ocenjena vrednost urejanja prostorov je 25.000 evrov, natančen znesek pa naj bi bil znan po zaključku vseh del.

„Ključni cilj je zagotavljanje varne prenočitve brezdomnim osebam, ki jim bo ob tem v stanovanju na voljo tudi dnevni center. Ta bo deloval od ponedeljka do petka med 7. in 10. uro ter med 15. in 18. uro. Zavetišče bo delovalo 365 dni na leto. Dnevni center za brezdomne bo zaživel v juliju, namestitveni del pa v avgustu 2018,“ so odgovorili iz ptujske občine.

Doslej praznemu trisobnemu stanovanju so spremenili namembnost, v njem pa uredili sprejemališče in razdelilnico donirane hrane. Glede na potrebe bodo uporabniki tam lahko prejeli tudi oblačila, obutev in drugo materialno ter svetovalno pomoč. „Ciljna skupina ljudi, ki jim je program namenjen, se srečuje s kompleksno problematiko, v družbi je pogosto tudi stigmatizirana. Gre predvsem za ljudi, ki se v življenju ne znajdejo in so potrebni vodenja in pomoči. To bo prvi namestitveni program na Ptuju,“ pojasnjuje Andreja Komel, direktorica občinske uprave MO Ptuj. Leto dni naj bi porabili za iskanje lokacije, preučevanje in zbiranje informacij o tem, kako takšni centri delujejo v drugih občinah. Glede na potrebe na Ptuju naj bi bil najprimernejši odprti tip namestitve.

Mesečna „najemnina“ le 80 evrov

Okoliški stanovalci se bojijo; da bo to zbirališče narkomanov

Bali so se težav, zato niso obveščali javnosti ...

 

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300