Večernega dogajanja v martinovem šotoru najbrž ne bo
Štajerski Tednik
Tipografija

Čeprav je do letošnjega martinovanja v Ormožu, ki sodi med največje v Sloveniji, še skoraj pol leta, je jasno, da je večerno dogajanje, ki naj bi po nekaterih ocenah lani privabilo kar 4000 obiskovalcev, vprašljivo. A to ni edina novost. Celotno dogajanje se seli v center mesta.

Kot je pojasnil direktor Javne razvojne agencije občine Ormož (JARA) Zlatko Zadravec, je bil v začetku leta objavljen razpis za zbiranje ponudb za Martinovanje 2016 za organizacijo in izvedbo gostinske ponudbe in zabavnoglasbenega programa v martinovem šotoru. Vrednost vložka javnega partnerja v okviru tega razpisa je bila ocenjena na 9.500 evrov. A na razpis je prispela samo ena ponudba, in sicer podjetja Exbau, d. o.o. iz Ormoža, ki pa ni bila izbrana. »Podjetje ima kot glavno dejavnost registrirano gradnjo stanovanjskih in nestanovanjskih stavb in je po podatkih Ajpesa v letu 2013 imelo 167 evrov čistih prihodkov od prodaje, v letu 2014 pa ni poslovalo. Prav tako podjetje v razdobju 2012 do 2014 ni imelo nobenega zaposlenega in še danes nima bonitetne ocene. V okviru ponudbe na razpis ni podalo predloga zabavno-glasbenega programa v martinovem šotoru, opisa gostinske ponudbe in dokazila, da ima kakršne koli reference na področju podobnih gostinskih prireditev. Zaradi naštetih razlogov je razpisna komisija, v kateri so bili predstavniki Občine Ormož, Območne obrtne zbornice Ormož in Društva vinogradnikov Ljutomersko-Ormoških goric Jeruzalem vlogo zavrgla. JARA kot pripravljavec razpisa ni imela nobenega vpliva na odločitev razpisne komisije,« je pri tem še poudaril Zadravec. Na očitke s strani neizbranega ponudnika v zvezi z nedodelanim razpisom, pa še odgovarja: »Če sta bila v razpisu dva različna roka zapadlosti, to ni razlog, da ni podjetje pripravilo ponudbe, kot so to storili kandidati v letih 2012 do 2015. Prav tako bi se lahko kandidat obrnil na razpisnika za dodatne informacije.«
Poudarek bo na dnevnem dogajanju
Na razpisu tako ni bil izbran noben ponudnik. Ali bodo razpis ponovili, pa v tem trenutku še ni jasno. Kot je namreč razložil direktor, je po končanem razpisu potekal sestanek, ki se ga je udeležilo 17 predstavnikov institucij, ki sodelujejo pri projektu Martinovanje Ormož. Dogovorili so se, da se dogajanje seli v center mesta Ormož, na Kerenčičev trg, poudarek pa bo na dnevnem delu prireditve.
Večerno dogajanje na parkirišču za staro komunalo?
Ali jim bo uspelo pripraviti tudi večerno prireditev, ki je sicer lansko leto po nekaterih ocenah privabila 4.000 obiskovalcev, pa je vprašljivo. Pa ne samo zaradi neuspešnega razpisa, pač po tudi zato, ker dogajanje nameravajo preseliti v center mesta, na parkirišče za staro komunalo. »Najprej je treba dobiti soglasje Diermayerjeve, ki je solastnica prostora, imenovanega stara komunala. Treba pa je dobiti tudi soglasje UE, ker gre za prostor, ki je nekoliko bolj občutljiv z vidika nočnega programa. Šele ko bosta ta dva koraka opravljena, se bo odločalo naprej. Ni pa bistvo martinovanja večerna prireditev, ker je taka prireditev lahko tudi ob kakem drugem terminu. Tako da smo na tem, da delamo nekoliko drugačno zasnovo martinovanja, vse sile in sredstva bomo dali v dnevno prireditev. Včasih se nas prikazuje, kot da smo mi tisti, ki odločamo o tej zadevi. JARA ni nikoli sama odločala, vedno v soglasju z drugimi. Moramo pa prisluhniti turističnim društvom, vinarjem in vsem drugim,« sklene Zadravec, pri tem pa še doda, da imajo za največjo ormoško prireditev na razpolago nekaj manj kot 20.000 evrov oz. 20 % manj v primerjavi z lanskim letom.
Exbau opozarja na napake v razpisni dokumentaciji

Preveč stroškov, brez dobička?

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300