Gostilne niso socialne ustanove s poceni toplimi obroki
Štajerski Tednik
Tipografija

Povračilo stroška za prehrano oz. plačilo malice zaposlenim je ob 7,96 evra, kolikšen je najvišji neobdavčeni znesek, pomemben socialni korektiv plač, za tiste zaposlene, ki redno uživajo malico pri gostincih, pa ta vsota večinoma ne pokrije stroškov prehrane. A naloga gostincev ni, da bi zagotavljali hrano pod ceno, temveč priprava kakovostne hrane, ki pa zahteva kakovosten kader in pošteno (ne pretirano) ceno.

»Če bo gost zadovoljen, se bo vrnil, cenena hrana in priprava pa je lahko le tek na kratke proge. Nismo pa mi tista inštitucija v državi, ki bo zagotavljala poceni malice za vse,« meni gostinec Jani Vuk iz picerije Špajza pri Majšperku.

V jeseni leta 2022 se je najvišje neobdavčeno povračilo za malico s 6,12 evra zvišalo na 7,96 evra na dan. Šlo je za 30-odstotno zvišanje zneska za povračila za prehrano, ki so ga nazadnje delodajalci in finančno ministrstvo uskladili leta 2008. Pa vendar se ob draginji zdi, da tudi ta mnogo višji znesek ne zadošča za topel obrok malice. A kot zagotavljajo gostinci, ceneje enostavno ne gre.

Zaprl vrata gostišča

»Vse se je podražilo – surovine, plače, energija. Ker smo vedeli, da bomo restavracijo zaprli, cen v začetku leta 2024 nismo zvišali, sicer bi bili primorani, sedaj pa smo tako prenehali poslovati,« je dejal Slavko Muršič, ki se je letos upokojil in zaprl vrata Gostišča Muršič na Dornavski cesti na Ptuju. Dodal je še, da so stranke postale zahtevnejše. »Ob plačilu 7,5 evra za malico so nekateri mislili, da smo še dolžni vodo za njimi potegniti na stranišču. Žal razmišljanje 'manj dam več dobim' tudi v gostinstvu ne velja.«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300