Podravje: Koliko vas lahko stane postavljanje rojstnodnevnih prometnih znakov in lutk ob cestah
Štajerski Tednik
Tipografija

Proslavljanje okroglih obletnic ima korenine v preteklosti, prav tako postavljanje lutk, pravi etnologinja dr. Mateja Habinc, le da se zdaj uporablja ob drugih priložnostih. Kljub visokim kaznim za kršitelje letos na Ptujskem že rekordno število ukradenih prometnih znakov za omejitev hitrosti.

Če se peljete skozi naselja, še posebej v Podravju in Slovenskih goricah, skoraj gotovo naletite na kakšno tablo, dekoracijo, prometni znak ali lutko, ki jih sorodniki in prijatelji ob cestah in v krožiščih nastavijo slavljencem za rojstni dan, še posebej za njihove okrogle obletnice. Zanimalo nas je, ali imajo taka praznovanja kakšno osnovo v preteklosti ali si jih je pač nekdo izmislil in zdaj postajajo neka nova tradicija v sozvočju z novodobnim javnim razkazovanjem vsega osebnega, čemur smo sicer najbolj priča na družbenih omrežjih.

Začelo se je v Podravju, zdaj se širi po državi

Dr. Mateja Habinc, vodja katedre za etnologijo Slovencev na ljubljanski filozofski fakulteti, je pojav obcestnega okraševanja prvič opazila pred nekaj leti. »Čeprav se na prvi pogled zdi, da gre za novo vrsto praznovanja, pa ima vendar proslavljanje okroglih obletnic korenine v preteklosti. Postavljanje lutk je povezano s pustom, zdaj se pač uporablja še ob drugih priložnostih. Mislim, da se je res začelo v Podravju in Slovenskih goricah, zdaj pa opažam, če se ne vozim po avtocesti, da se ta navada širi še v druge dele Slovenije, saj sem jo odkrila tudi v Žireh in Idriji. Če gledamo, ob katerih priložnostih se pojavlja, gre za nov pojav, zdaj se poudarja posameznika, nekoč ta ni bil pomemben, razen če je šlo za znano osebo iz višjih slojev. Če gledamo z vidika mask, pa gre za star pojav. Lahko bi torej rekli, da so znane forme uporabljene ob drugih priložnostih, da gre za stare navade v novi preobleki.

Samo letos na ptujskih cestah ukradenih že 18 znakov za omejitev hitrosti

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300