Ptujčani zakreditirani do leta 2040
Politika
Tipografija

Konec lanskega leta je imela ptujska občina sklenjenih 20 dolgoročnih posojil, vrednost vseh obveznosti pa je znašala skoraj 20 milijonov evrov. Za izvedbo investicij je bilo, tako zatrjujejo, zadolževanje nujno: »Prvo posamezno posojilo bomo v celoti odplačali v letu 2026, bistveno znižanje odplačil glavnic pričakujemo po letu 2035.« Zadnje odplačilo glavnice trenutnih posojil bo izvedeno šele čez 16 let.

Takrat bodo med drugim odplačali tudi kredit za »tržnico«. Mnoge investicije, ki so bile na terenu že zdavnaj zaključene, še dolgo ne bodo v celoti poplačane.

V zadnjem obdobju smo večkrat slišali, da so obresti za najete kredite tako narasle, da posledično primanjkuje denarja za nove naložbe. Mestna občina Ptuj se je v zadnjih letih močno zadolžila, sicer, kot pravijo, ne bi mogli izvesti načrtovanih in potrebnih investicij, ki pa so jih občani pričakovali. »Dejstvo pa je, da smo z najetimi posojili naredili zelo veliko,« je zagotovila županja MO Ptuj Nuška Gajšek.

Primerjava podatkov za zadnjih deset let kaže, da so se največ zadolžili v zadnjem obdobju, v letih 2020–2022. Lani zadolževanja ni bilo.

V letih 2020 – 2022 kredit za praktično vsako naložbo

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300