URI Soča: Čut za človečnost ali zgolj strah za izgubo posla?
Politika
Tipografija

Čeprav bi morale biti ranljive skupine tudi med stavko zdravnikov, ki se vleče že več kot mesec dni, še posebej zaščitene, ta za talce ni vzela le pacientov na splošno, pač pa je prizadela tudi invalide.

In to najbolj tiste, ki si prizadevajo, da bi bili kljub svoji telesni oviranosti čim bolj samostojni. Mnogim je v tem času poteklo vozniško dovoljenje, za podaljšanje pa morajo ponovno opraviti zdravniški pregled, vendar v ambulanti za voznike invalide v ljubljanskem Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča zdravnikov zanje ni bilo.

Zato so se znašli v stiski, zlasti tisti, ki imajo službe, do katerih se vsak vozijo s svojimi potrebam prilagojenimi avtomobili. Zaradi pretečenih vozniških dovoljenj jim je grozilo, da bi lahko ostali celo brez dela.

V podobni situaciji se je znašel tudi Igor Plohl iz Lenarta.

Sočin monopol na prepihu

Primer (ne)podaljševanja vozniških dovoljenj za invalide med zdravniško stavko je odstrl popolno Sočino monopolnost pri izdajanju potrdil za invalide. »Kako je mogoče, da imamo v celotni državi le eno samo ambulanto, ki jih izdaja, in se moramo invalidi iz vse Slovenije vedno znova voziti v Ljubljano? Ali res ni nobenega drugega specialista, ki bi bil sposoben pregledati paraplegika in odločiti, ali je sposoben za vožnjo avtomobila, ter mu izdati vozniškega dovoljenja?« zanima Plohla, ki se obenem čudi nespoštovanju zagotavljanja ustavnih človekovih pravic. Čeprav stavki zdravnikov ne nasprotuje, med njimi ima tudi osebne prijatelje, se vendarle sprašuje, ali je prav, da zaradi nje trpijo pacienti, in ali lahko pravica nekoga povozi pravico drugega.

Novica, da je ambulanta, kjer naj bi bilo v čakalni vrsti že več kot 200 invalidov, znova odprta, ga je razveselila. »Upam, da bom prišel dovolj hitro na vrsto in da bom uspešno opravil pregled.« Zahvalil se je vsem, ki so ga v teh dneh podprli in mu bili pripravljeni pomagati.

Napadi sovražnega govora

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300