Ddr. Stres: Sodobna država se dogovarja z vsemi družbenimi skupinami
Politika
Tipografija

Gost minulega Viktorinovega večera na temo Odnos do krščanstva v današnji slovenski družbi je bil prof. ddr. Anton Stres, upokojeni ljubljanski škof. V tem obdobju je vprašanje verske svobode, ki je ena izmed človekovih pravic in svoboščin, zelo pereče vprašanje. Mnogi teoretiki pravijo, da je vprašanje verske svobode lakmusov papir, kjer se vidi, koliko in v kakšni državi res spoštujejo človekove pravice. Če v kakšni državi zanemarjajo človekove pravice, se to najprej pokaže ravno pri verski svobodi.

Včasih je bila religija osnova življenja, danes ni več na prvem mestu. Izrinile so jo ekonomija, emancipacija, zavračanje avtoritet … Družba se sekularizira, ljudje ne spoštujejo več verskih vrednot in drugih tradicionalnih, častitljivih izročil. Pred 50 leti so vsi govorili, da bo sekularizacija svetovni pojav in da bo vera potisnjena iz javnosti na stranski tir, kar pa ni res. V islamskih državah še zdaleč ne; prav nasprotno, vera se krepi in dobiva na moči. Sekularizacija je evropski pojav. Zakaj prav Evropa, prepričljivega odgovora ni. 

Demokratična država je nazorsko nevtralna

Glede ločitve cerkve in države je veliko modelov. Mora pa biti strogo nevtralna in ne sme dajati nobene prednosti nikomur: ne ateistom ne vernikom. Demokratična država je nazorsko nevtralna, ni pa brezbrižna do verskih potreb državljanov, kar je zelo jasno dalo vedeti tudi Ustavno sodišče. To pa je tisto, česar v Sloveniji ne razumemo: da mora biti država versko nevtralna. Po katoličanih pa se v Sloveniji tolče.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300