Višje trošarine na tobak, na alkohol za zdaj še ne
Politika
Tipografija

Trošarine, ki jih poleg davka plačujemo potrošniki, so v celoti prihodek države. Za krpanje proračunske vrzeli je bil predviden ponovni dvig trošarine na tobačne izdelke ter kar 25,7 % višje trošarine na pivo in žgane pijače. A vsaj za zdaj si lahko pivoljubci in drugi oddahnejo, saj podražitev na račun višje trošarine še nekaj mesecev ne bo.

Dvig trošarin na alkoholne izdelke namreč ni zajet v spremembo zakona o trošarinah, ki je v sklepni fazi, bodo pa to možnost v okviru medresorske razprave predvidoma ponovno preučili v naslednjih mesecih.

Osnovni razlog za zvišanje trošarin na tobačne in alkoholne izdelke naj ne bi bil v pričakovanih višjih prilivih v proračun, temveč skrb za zdravje, saj naj bi višje cene ljudi odvračale od nakupa in konzumiranja tako alkohola kot tobaka. Zadnji dvig trošarine (takrat 10-odstoten) se je zgodil leta 2014, z enakimi cilji kot letos. Povišanje trošarin na alkohol in alkoholne pijače za 25,7 % bi, ob nespremenjenih količinah, vplivalo na zvišanje prihodkov iz naslova trošarin za 32 milijonov evrov na letnem nivoju. A kot so opozorili v Združenju slovenskih pivovarjev, bi pivovarje vlada 'dobesedno ubila', v Ptujski kleti, ki je dom najstarejšega obrata žganih pijač v Sloveniji, pa se sprašujejo, ali bodo pristojni z dvigom trošarin dosegli želen učinek. Vsak dvig trošarin namreč pomeni tudi dvig cen za potrošnika. Po podatkih Vinka Mandla iz Ptujske kleti je trošarina na alkohol že zdaj v Sloveniji med višjimi v EU, bistveno višja kot v sosednjih Italiji in na Hrvaškem.

Več uvoza, prodaje na črno in zapiranje domačih podjetij

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300