Denar država ima, subvencij pa kmetom ne izplača
Politika
Tipografija

Letos subvencije, ki jih kmetje prejmejo za opravljeno delo, zamujajo. Številni se posledično že srečujejo z izvršbami zaradi neplačanih položnic, drugi so previdnejši pri investicijah, kar občutijo prodajalci kmetijske mehanizacije, večina pa jih omahuje pri nakupu gnojil, semen in škropiv.

Kmetijski svetovalec Ivan Brodnjak klicev kmetov z vprašanji, kdaj bodo subvencije izplačane, ne šteje več. Kmetje so namreč pred novo kmetijsko letino in mnogi so iztrošili denarne zaloge, ki so bile tudi zaradi lanske katastrofalne letine uboge. »Kmetje običajno subvencije namenijo za nabavo reprodukcijskega materiala, umetnih gnojil, škropiv, ki so v predsezoni pogosto cenejša, zato je zamik tako velika težava,« pa dodaja direktor kmetijskega zavoda Andrej Rebernišek.

V največjih škripcih pa so posledično poljedelci, ki nimajo rednih mesečnih prilivov, temveč izplačila nekajkrat na leto. »Če s temi izplačili ne ravnajo racionalno oz. jih ne zmorejo razporediti čez celo leto, jim običajno ravno v investicijskem obdobju zmanjka sredstev. Zato se kmetje zanašajo na izplačilo subvencij, za katere pa je zakonski rok šele 30. junij. Srčno upam, da zamik ne bo takšen, kajti če bo, bo zagon nove kmetijske proizvodnje velika težava, še posebej, ker je bilo leto 2023 zelo slabo leto glede prihodkov in stroškov, tukaj je finančna slika res klavrna,« situacijo komentira direktor Mlekarske zadruge Ptuj Janko Petrovič.

Zaradi pomanjkanja denarja prelagajo nakup gnojil

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300