Ptuj: Mistika malih krajev in velikih festivalov
Kultura
Tipografija

V sklopu 26. festivala Dnevi poezije in vina je 24. avgusta v dominikanskem samostanu na Ptuju potekala že 9. Beletrinina debata o kulturnih festivalih, kulinariki, mistiki malih mest. Tokrat pod naslovom Mistika malih krajev, ki oči odprejo, ko pade tema in se prižgeta kultura in kulinarika. Slovenija je bogata festivalska država. Po nekaterih ocenah naj bi imeli največ festivalov na prebivalca na svetu.

V debati so sodelovali pisatelj Tone Partljič, prof. dr. Janez Bogataj in prof. dr. Maja Uran Maravič s Fakultete za turistične vede. Razvila se je zanimiva razprava s še bolj zanimivimi pogledi na festivalsko dogajanje v Sloveniji sploh in tudi na Ptuju.

Tone Partljič je prepričan, da so festivali v Sloveniji, celo njihova eksplozija, nekaj posebnega. Festival je po Janezu Bogataju samo eno sodobno poimenovanje določenih kulturnih vsebin, ki nagovarjajo posameznika, skupino, družino, prebivalce nekega kraja ali države, zlasti v poletnih mesecih. Hitro tudi ugotovimo, da to ni pojav sodobne družbe. Festivali imajo svojo predzgodovino. Prve veselice so organizirali že v začetku 19. stoletja. To so bili izraziti kulturni dogodki, na katerih so pogosto igrali tudi igre. Narodno-zabavna glasba, ki se je pojavila leta 1953, pa je tipični kulturni pojav množine industrijske družbe, ki z dediščino nima nobene povezave, je prepričan Bogataj. Klasične veselice so se oprijele bolj tega modela, večji poudarek je bil na narodno-zabavni glasbi. Določeno število prebivalstva pa je potrebovalo še nekaj drugega. Tako so od petdesetih let prejšnjega stoletja začeli rasti festivali, na katerih so bili simfonična glasba, jazz, likovne razstave.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300