Mladi glasbeniki Ukrajine - glasba jim v teh hudih časih veliko pomeni
Kultura
Tipografija

V okviru cikla spomladanskih koncertov Arsane Klasični mojstri so 22. aprila v slavnostni dvorani ptujskega gradu nastopili mladi glasbeniki Ukrajine, godalni orkester Music for the future, solistki Olena Tsybal (klavir) in Ilona Pavlyk pod dirigentskim vodstvom Olge Homa.

Celoten izkupiček dobrodelnega koncerta so namenili članom ukrajinskega mladinskega orkestra, ki na begu pred morijo potujejo s tem, kar so lahko vzeli s seboj. To pa je zelo malo: torba, telefon, denar in najvrednejša lastnina – instrument. „V tem kosu sta shranjena vse njihovo življenje in občutek živosti. Naj z glasbo ostanejo pokončni, močni, neomajni, naj obdržijo upanje, žar v očeh in sanje. Pomagajmo jim,“ so besede vseh tistih, ki jim v teh hudih in nadvse žalostnih trenutkih želijo pomagati, jim vsaj malo olajšati življenje. Večina jih je pripotovala sama, nekaj tudi z mamami, sestrami, brati. Z družinskimi člani, ki so ostali doma, so mladi glasbeniki v vsakodnevnih stikih. To jim izjemno veliko pomeni. Njihova največja želja je, da bi se lahko čim prej vrnili domov, da bi se ta nepojmljiva morija čim prej končala.

Slovenski mladinski orkester je evakuacijo mladih ukrajinskih glasbenikov organiziral ob podpori MO Ljubljana, Perutnine Ptuj in Ministrstva za zunanje zadeve RS. Nastanili so jih v dveh ljubljanskih mladinskih hotelih, jim organizirali vadbo, jih vključili v izobraževanje in druge aktivnosti, zagotovili asistenco in vso drugo potrebno pomoč, da se počutijo varno in zaželeno.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300