V Palomi za 138 milijonov evrov investicij, lani 10 milijonov dobička
Gospodarstvo
Tipografija

Sladkogorska tovarna papirja Paloma je pred dnevi slovesno obeležila zaključek investicij v najsodobnejše tehnologije, ki skupaj obsegajo okoli 138 milijonov evrov.

S tem vlaganj v družbo še ni konec, saj za naslednje leto napovedujejo zagon 11 milijonov vredne proizvodne linije za proizvodnjo robčkov v škatlah.Trenutna zmogljivost Palominih linij omogoča proizvodnjo 80.000 ton izdelkov letno. Leto 2023 so zaključili s 130 milijoni evrov prihodkov in okoli desetimi milijoni evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA).

Paloma je od leta 2017 del mednarodne skupine SHP Group s sedežem v Bratislavi. Gre za vodilnega proizvajalca higienskih papirnih izdelkov v centralni in jugovzhodni Evropi z letnimi prihodki nad 200 milijonov evrov. Skupina zaposluje več kot 1.800 ljudi in je v lasti Eco Investmenta, zasebnega holdinga s sedežem v Pragi, ki je v lasti Milana Fila (na fotografiji).

Naložbe, ki so jih v Palomi izvedli v sedmih letih, odkar imajo nove lastnike, vključujejo dve novi konfekcijski liniji, hitro in napredno paletizacijo ter avtomatizirano visokoregalno skladišče gotovih izdelkov. Novo avtomatizirano skladišče, zaradi katerega so morali porušiti del starih objektov in zgraditi popolnoma nove stavbe, ima deset nadstropij in 24.760 paletnih prostorov. Omogoča učinkovit transport brez ozkih grl in 100-odstotno sledljivost palet ter tako prinaša nižje obratovalne stroške skladiščenja in interne logistike.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300