Center Žiher Les: Od slovenskega hloda do slovenske hiše
Gospodarstvo
Tipografija

Družinsko podjetje Žiher je minuli petek opravilo še z enim od številnih mejnikov v svojem 40-letnem delovanju – v ormoški poslovni coni na Opekarniški cesti so odprli dodatne proizvodne prostore. Slavnostni govornik je bil gospodarski minister Matjaž Han.

Lesnopredelovalni center, ki se v dveh halah razprostira na več tisoč kvadratnih metrih prostora, je ključen del strategije podjetja za spodbujanje trajnostne gradnje in samozadostnosti pri oskrbi z lesom, je dejal direktor Žiher Group Marko Žiher. Za širitev proizvodnje so se odločili po koronakrizi, ko je začelo primanjkovati surovin, ki so se zato tudi ekstremno podražile.

Lepljen les in montažne hiše

»Ključno je bilo leto 2022, ko smo s projektom uspešno kandidirali na razpis Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Vrednost je takrat znašala dobrih 3,8 milijona evrov, od katerih so nam slab poldrugi milijon oziroma 40 odstotkov odobrili iz sklada Načrta za okrevanje in odpornost. Med načrtovanjem in izgradnjo smo ugotovili, da potrebujemo večje površine za razvoj, zato smo pridobili dodatna zemljišča in zagotovili ustreznejše pogoje za celotno verigo proizvodnje, zaradi česar se je investicija povečala za 30 odstotkov, ki smo jih v celoti financirali sami. To pomeni, da zdaj govorimo o vrednosti približno 5,5 milijona evrov, da bomo investicijo v celoti zaključili, pa bomo morali vanjo vložiti še pol milijona evrov.«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300