Brez kmetijskih zavodov ni kmetijstva
Družba
Tipografija

Kmetijsko-gozdarski zavod Ptuj se je pred dnevi z Dnevom zavoda spomnil 71-letnice obstoja strokovne institucije, ki ima pomembno vlogo pri napredku kmetijstva in soočanju z vremenskimi in drugimi izzivi. Temelj zavoda, ne le ptujskega, je seveda javna služba kmetijskega svetovanja, ki se je že večkrat znašla na prepihu političnih vetrov.

Konec leta Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije, ki je ustanovitelj zavodov, poteče koncesija za opravljanje javne službe kmetijskega svetovanja. Kako bo služba organizirana v prihodnje, na Dnevu zavoda niso govorili. Nedavno imenovani državni sekretar Ervin Kosi pa je na vprašanje o pomenu oz. vlogi zavodov in javne svetovalne službe odgovoril: »Brez njih si ne predstavljamo kmetijstva. So prvi, ki so v stiku s kmetijami in kmeti, in so tisti, ki pomagajo pri uvajanju strateškega kmetijskega načrta.« Širše o možnostih organizacije javne kmetijske svetovalne službe ni želel razpredati, saj da mu podrobnosti še niso znane. Spomnimo pa, da je v javnosti lani zaokrožila ideja o prenosu javne kmetijske svetovalne službe s kmetijskih zavodov neposredno pod okrilje kmetijskega ministrstva.

Ptujski kmetijski zavod je eden od osmih kmetijskih zavodov, ki pod okriljem Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGSZ) delujejo na območju Slovenije, obenem pa tudi eden najmočnejših po številu zaposlenih in obsegu nalog. Trenutno zaposlujejo 115 sodelavcev. Najmočnejši je oddelek kmetijskega svetovanja, pohvalijo se lahko z najsodobnejšima laboratorijema za mleko in kemijsko analizo tal, krme …

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300