Podlehnik: »Degustiramo odličen letnik 2023«
Družba
Tipografija

Turistično društvo Podlehnik si ne prizadeva le za turistični razvoj Haloz, temveč tudi dvig kakovosti vinogradništva in kletarjenja na širšem območju Haloz. Letos aprila so izvedli že 18. ocenjevanje vin, nedavno pa so vinogradnikom podelili še priznanja.

Od 47 ocenjenih vinskih vzorcev jih je kar 27 prejelo zlato priznanje in 19 srebrno. »Ocene dokazujejo, da je letnik 2023 dober, kar pomeni, da letos degustiramo in pijemo kakovostna vina,« je dejal Zvonko Mlakar iz TD Podlehnik.

Vino je bilo, je in bo zaščitni in prepoznavni znak Haloz oz. kulinarični spominek tega vinorodnega območja, so prepričani v društvu, kjer tudi pravijo, da je dan brez vina kot dan brez sonca. A obenem opažajo, da manjši vinogradniki izginjajo. »Vinogradi do 500 trsov se masovno krčijo,« pravi predsednik TD Podlehnik Milan Vidovič, medtem pa se veliki vinogradniki celo širijo. Domačini ob tem pomenljivo dodajo, da se ponavlja zgodba izpred dobrih 100 let, ko so vino v Halozah pridelovali za cesarski Dunaj, tudi danes veliki vinogradniki haloško vino prodajajo v tujino, kjer lahko dosežejo ceno, ki vinu z najboljših vinogradniških leg pritiče.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300