Iskalnik grobov na ptujskem pokopališču še letos
Družba
Tipografija

Čeprav je novo ptujsko rogozniško pokopališče največje v Spodnjem Podravju, še vedno ni urejenega digitalnega iskalnika grobov, ki bi bil ne le smotrn, ampak tudi nujen.

Površina pokopališča je ogromna, grobov pa, kljub porastu števila pogrebov z žaro, iz leta v leto več. Za tiste, ki niso redni obiskovalci pokopališča, je iskanje posameznega grobnega mesta včasih podobno dolgotrajnemu iskanju igle v senu. Prav zato so bile v preteklih letih večkrat podane pobude za ureditev digitalnega iskalnika grobov, ki ga imajo že v mnogih občinah oz. na pokopališčih, kot npr.: Pobrežje in Dobrava v Mariboru, tudi v Slovenski Bistrici, Celju, Kranju, Grosupljem, Ljubljani ... Pionirji uvedbe informacijskega sistema na pokopališčih so bili v Velenju, kjer so tak sistem iskanja grobov uvedli že leta 2011. Iskalnike imajo tudi ponekod v manjših občinah, kot je Hajdina. Monitorji, pa tudi sam sistem in vsebina iskalnikov se razlikujejo, nekateri imajo tudi posnetke pokopališč z dronom, ki kažejo jasne pozicije grobov, slike nagrobnikov ipd.

»Digitalni iskalnik grobov oziroma info točka bi obiskovalcem novega rogozniškega pokopališča pomagal pri iskanju lokacij grobov. Na info točki bi obiskovalci lahko dobili različne informacije: osmrtnice, obvestila in novice, iskalnik pokojnikov s prikazom lokacije groba in sliko nagrobnika ter virtualni ogled pokopališča,« je v svoji pobudi povedal mestni upravi svetnik Sergej Ivanuša.

V javnih službah Ptuj kot upravitelju vseh pokopališč na Ptuju so pojasnili, da aktivnosti v tej smeri že tečejo: „ Aplikacija je v fazi razvoja in bo na voljo še v tem letu. Strošek nabave interaktivnega zaslona še ni znan, saj še poteka iskanje najprimernejše opreme. Bo pa zadeva kar se da stroškovno učinkovita, saj bosta tako razvoj kot nabavljena oprema izvedena z lastnimi sredstvi.“

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300