Ormoški otroški parlament: »Bodite močni bojevniki in pokličite na pomoč«
Družba
Tipografija

Dvorano ormoškega gradu, ki je večinoma namenjena občinskim svetnikom, so tokrat napolnili mladi parlamentarci iz osnovnih šol občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž.

Pod pokroviteljstvom Medobčinske zveze prijateljev mladine Ormož so se zbrali na že 17. medobčinskem otroškem parlamentu, da bi se pogovorili o duševnem zdravju otrok in mladih. Gre za izredno perečo problematiko, zato so s to temo pravzaprav nadaljevali od lanskega otroškega parlamenta; lani so problem izpostavili, letos pa poročali, kako so se na posameznih šolah lotili njegovega reševanja.

Vsak je najboljši in edinstven

Na Ormoškem lahko mladi v stiski poiščejo strokovno pomoč tudi v Centru za duševno zdravje otrok in mladostnikov, ki deluje v okviru Zdravstvenega doma Ormož, ali preko Tom telefona. Na medobčinskem otroškem parlamentu, ki sta se ga udeležila župana Ormoža in Svetega Tomaža Danijel Vrbnjak in Mirko Cvetko, so aktivnosti na področju duševnega zdravja predstavile ekipe učencev iz OŠ Velika Nedelja, Središče ob Dravi, Ivanjkovci, Stanka Vraza Ormož, Sveti Tomaž, Miklavž pri Ormožu in Ormož.

Povedali so, da so pripravili številne motivacijske in druge delavnice na temo pozitivne samopodobe, izražanja čustev, učenja veščin samopomoči …, se urili v tehnikah dihanja in meditaciji, uvedli tutorstvo starejših učencev za mlajše in vrstniške mediatorje, ki pomagajo na miren način reševati spore, se veliko gibali in pogovarjali ter tako gradili na odnosih. Šolske hodnike krasijo lepe in pozitivne misli, ki jih tako na vsakem koraku spodbujajo k temu, da je prav vsak med njimi, kot so dejali, »najboljši in edinstven«. Sproščajo se zunaj, v telovadnici in knjižnici pa tudi v posebnih kotičkih, ki so si jih uredili in kjer med odmori kramljajo ali poslušajo glasbo.

»Ne pozabite, da smo v 21. stoletju«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300