Učenec na invalidskem vozičku se ne more niti obrniti
Družba
Tipografija

Število vpisanih otrok v šole s prilagojenim programom se je v zadnjem desetletju povišalo tudi na Bistriškem. Medtem ko je še leta 2010 slovenjebistriško šolo OŠ Minke Namestnik – Sonje obiskovalo 37 učencev v prilagojenem programu devetletke in posebnega programa vzgoje in izobraževanja, je lani to število naraslo na 77. Žal pa prostorski pogoji ne zmorejo slediti vse večjemu številu vpisanih. Učilnice, ki so to postale po sili razmer, pa so za potrebe otrok neustrezne.

OŠ Minke Namestnik – Sonje deluje na dveh lokacijah, ki ju ločuje prometno izredno obremenjena cesta proti Impolu. Obe stavbi štejeta več desetletij, kljub vmesnim obnovam zahtevata dodatna investicijska vlaganja, ob vse večjem številu učencev pa postajata premajhni. »Ker nam primanjkuje prostora, smo bili prisiljeni v učilnice spremeniti senzorno sobo, previjalnico in nekatere druge prostore, ki so veliko premajhni in neprimerni za potrebe otrok, ki se šolajo pri nas,« je opozorila Klavdija Fridrih Gošnjak, ravnateljica OŠ Minke Namestnik – Sonje. Zaradi premajhnih učilnic imajo težave pri gibanju otroci na invalidskih vozičkih in slabovidni otroci. Na primer v mansardni učilnici je učenec na invalidskem vozičku, slep učenec, gluh učenec …. »Glede na prostorsko stisko v učilnici se po njej slep učenec zelo težko samostojno giba, ker ima pred sabo preveč ovir, učenec na invalidskem vozičku se po učilnici ne more gibati sam, ker ni prostora za obračanje vozička,« je primer opisala ravnateljica.

Potrebovali bi tudi posebno sobo za sproščanje za otroke z avtizmom in za učence, ki zaradi svoje motnje potrebujejo poseben prostor za umik, kjer se lahko umirijo v času 'izbruha' (kričanje, avtoagresija, agresija do druge osebe …), in seveda telovadnico. Prav tako pred zgradbo ni parkirnih prostorov, ki bi bili nujno potrebni, saj gre za učence, ki so tudi gibalno ovirani, ob vse večjem številu učencev v posebnem programu vzgoje in izobraževanja pa se sprašujejo, kako bodo učence še lahko sprejeli. Zgradba namreč poka po šivih in možnosti za dodatno učilnico ni več. »Ena od možnosti je, da se preuči možnost preureditve sosednjega objekta na Partizanski ulici (bivša pekarna Potisk), ki je v lasti Občine Slovenska Bistrica. Druga možnost je izgradnja novega objekta za izvajanje šolskih programov in domske oskrbe.«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300