Nova pridobitev Šolskega centra Ptuj: specializirana učilnica za natakarje
Družba
Tipografija

Del pouka bodočih kuharjev in natakarjev je do zdaj potekal v prostorih šolskega posestva na Grajenščaku. To je pomenilo, da so se morali dijaki za izvajanje pouka strežbe seliti na drugo lokacijo. Z novim letom pa to ni več potrebno za vse, saj jim je po dolgih prizadevanjih v prostorih ŠC Ptuj uspelo urediti specializirano učilnico za strežbo. Bodoči kuharji pa bodo veščine še vedno morali pridobivati na Grajenščaku.

Na slavnostnem odprtju je Darja Harb, ravnateljica Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo, izpostavila, da so se za ta korak v prvi vrsti odločili zato, da bi se za ta poklic odločalo čim več mladih. »Na šoli že nekaj let izvajamo triletni program za kuharje in natakarje, v katerega je vpisanih 35 dijakov. Za tovrstni kader je veliko povpraševanja, vendar so po drugi strani pogoji dela v gostinstvu tisti, ki pri mladih povzročajo dvome pri odločanju o vpisu v ta program. Ker želimo, da bi se ta trend v prihodnje obrnil, smo posodobili učilnico za strežbo, ki smo jo opremili s pomočjo donacije Štajerske hiše kulinarike (posoda, pribor, kozarci, mize …).« Nov prostor za učenje strežbe so uredili z minimalnimi sredstvi, saj so uporabili in predelali več kosov obstoječega pohištva.

V letošnjem šolskem letu so kolektiv programa Gastronomske storitve tudi kadrovsko okrepili. Vsi učitelji strokovnih predmetov so po mnenju Harbove dobro usposobljeni za izobraževanje bodočih kuharjev in natakarjev. »Naš cilj je, da v lokalnem okolju pripomoremo k zmanjšanju vrzeli med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela gostinskih delavcev, kar pomeni, da si bomo prizadevali povečati število dijakov v tem programu in poglobiti sodelovanje z lokalnimi gostinskimi podjetji, razmišljamo pa tudi o nadgradnji programa.«

V prihodnjih letih si želijo, da bi tudi kuhinjo, v kateri poteka specializirani pouk za bodoče kuharje, preselili bližje šoli oz. v mesto. Pouk za kuharske vsebine namreč še vnaprej ostaja na posestvu Grajenščak, kjer je dobro opremljena kuhinja z vsemi sodobnimi pripomočki.

Za šolo z vedno manj dijaki postaja posestvo na Grajenščaku prevelika obveznost

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300