Zaraščene žive meje in previsoke ograje ogrožajo prometno varnost
Črna kronika
Tipografija

Kljub temu da tako zakonodaja kot občinski odloki določajo jasna pravila o zagotavljanju preglednosti v križanju cest, neustrezno obrezane žive meje in previsoke ograje marsikje slabšajo prometno varnost.

Ponekod je vključevanje brez tveganja praktično nemogoče. Takih primerov je na Ptuju kar nekaj. Nekateri lastniki čakajo (redna) vsakoletna opozorila inšpekcijskih služb, šele nato se lotijo obrezovanja.

Spore zaradi višine žive meje v ekstremnih primerih, ko drugače ni možnosti sporazuma, rešujejo celo na sodišču. Eden izmed takih primerov je iz leta 2015 iz občine Kidričevo. Ker lastnik zemljišča ni želel izvesti navodila inšpektorja, da živo mejo ob lokalni cesti poreže do višine enega metra, je pravico iskal na sodišču. Skliceval se je na to, da je postavljena kot ograja vrsto let in da mu omogoča zasebnost. Sodišče je njegovo pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno. Prevladal je javni interes nad zasebnim. To so sicer ekstremni primeri. Praviloma se lastniki zemljišč na opozorila in ukrepe inšpekcijskih služb v izogib globam odzovejo precej hitro. A nekatere je treba opozarjati konstantno.

Zakoni in odloki jasni, kršitev še vedno veliko

Na Ptuju precej tovrstnih primerov

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300