Najbolj uporabljana droga je konoplja
Črna kronika
Tipografija

18 milijonov evrov so leta 2022 v Sloveniji znašali javni izdatki za programe s področja prepovedanih drog, od preventivnih dejavnosti do zdravljenja odvisnosti, ocenjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Po podatkih, ki jih je zbral NIJZ, je šla tretjina omenjenega denarja iz blagajne Zavoda za zdravstveno zavarovanje – za delovanje centrov za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti ter pokrivanje stroškov substitucijskih zdravil (metadona in drugih). 4,5 milijona evrov je za socialnovarstvene programe na področju prepovedanih drog namenilo ministrstvo za delo, 2,8 milijona evrov so znašali stroški dejavnosti Centra za zdravljenje odvisnosti v ljubljanski univerzitetni psihiatrični kliniki. Po milijon evrov so za reševanje problematike drog namenili tudi lokalne skupnosti in ministrstvo za zdravje.

S konopljo smo samooskrbni

Zanimiva je v poročilu navedena informacija, da je Slovenija pri pridelavi konoplje samooskrbna. Pridelovalci konopljo v glavnem gojijo v notranjih prostorih z umetno ustvarjenimi pogoji svetlobe in vlage. Predlani so policisti odkrili 34 prirejenih prostorov za gojenje in zasegli 15.000 rastlin. Leta 2021 so odkrili 56 „laboratorijev“ in zasegli 7.200 sadik konoplje.

Četrtina zapornikov odvisnikov

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300