(Ne)potrebna panika v šolah: Ravnatelji prepuščeni sami sebi, učenci pa po svoje
Črna kronika
Tipografija

Sredi tedna je po državi odjeknila grožnja načrtovano bombno eksplozijo v eni od slovenskih šol. V sredo so zato tudi po vseh osnovnih šolah Spodnjega Podravja poostrili varnostne ukrepe. Na srečo je šlo zgolj za lažen preplah, kljub temu pa so zaskrbljeni tako šolski delavci kot starši.

Nepotreben preplah so povzročila tudi sporočila, ki so jih nekatere šole pošiljale na elektronske naslove vseh staršev.

Ravnatelji štirih ptujskih šol so bili v precejšnji dilemi, kako ob takih dogodkih sploh pravilno ravnati, da ne bi med starši povzročili nepotrebne stiske, morebiti celo panike.

Ravnateljica Tatjana Vaupotič Zemljič je mnenja, da bi morali v takih primerih nujno za vse šole pripraviti enotna navodila, ravnanje ob tovrstnih dogodkih bi namreč moralo biti povsod enako. »Ravnatelji smo bili seveda zelo vznemirjeni, po drugi strani pa je naša odgovornost ob takih dogodkih zelo velika. Poskrbeti moramo za varnost naših otrok in storiti vse za njihovo zaščito. Prav zato smo bili tokrat v zelo nehvaležni funkciji. Predstavljajte si, da bi se res kaj zgodilo in bi nam nekdo očital, da nismo storili vsega, kar je v naši moči,« je poudarila Vaupotič Zemljičeva.

Na nekaterih šolah so celo najeli poklicne varnostnike, ki so varovali glavne vhode v šolske ustanove.

Komedije zmešnjav

Kljub temu da so pristojne institucije starše mirile, stopnjo tveganja za pojav ekstremnega nasilja v šolah pa označile za majhno, so nekateri svoje otroke v sredo pustili doma. Iz ptujskih osnovnih šol sicer poročajo o majhnem deležu učencev, ki niso prišli k pouku; njihov delež naj bi se gibal med 3 in 5 odstotkov, natančnejših številk pa nimajo, saj so nekateri učenci ostali doma zaradi bolezni.

Praviloma naj bi bilo celo več manjkajočih učencev iz zadnje triade, med katerimi so bili tudi takšni, ki so kar sami presodili, da jim ni treba k pouku zaradi grožnje in bodo imeli opravičeno odsotnost, saj da so tako razbrali iz medijev.

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300