Črna statistika 2023: Na podravskih cestah 15 mrtvih
Črna kronika
Tipografija

Lani je na slovenskih cestah umrlo 82 udeležencev cestnega prometa, tri manj kot v letu prej. Največ, 17 žrtev, so zabeležili v osrednjeslovenski regiji, na drugem mestu pa je Podravje s 15 smrtnimi žrtvami na cestah. Največ nesreč s smrtnim izidom se je zgodilo na cestah v naseljih, sledijo regionalne ceste.

Policisti so sicer obravnavali 19.780 prometnih nesreč, kar je šest odstotkov več kot v letu 2022. Na Agenciji za varnost prometa (AVP) so sicer zabeležili zmanjšanje števila umrlih voznikov enoslednih motornih vozil in e-skirojev, pa tudi med pešci in kolesarji, povečanje pa pri voznikih osebnih avtomobilov in potnikih. Na slovenskih cestah je lani umrlo največ voznikov osebnih avtomobilov, in sicer 28 oz. sedem več kot leto prej. Povečanje števila umrlih beležijo še pri potnikih, saj jih je umrlo osem več kot leto prej. Število hudo poškodovanih v prometnih nesrečah je bilo 829. lažje poškodovanih pa 6.391 oseb. V zadnjem 3-letnem obdobju je bilo največ hudo poškodovanih udeležencev med kolesarji. Lani se je hudo poškodovalo 236 kolesarjev.

Največ prometnih nesreč so v letu 2023 povzročili udeleženci prometa, stari 65 let in več, in sicer 2.729 prometnih nesreč. Povzročili pa so tudi največ nesreč s smrtnim izidom (20 umrlih). V obdobju zadnjih petih let so najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč s smrtjo udeleženca vozniki osebnih avtomobilov.

Alkoholizirani vozniki krivi za 21 smrti

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300