Pri osmih labodih v Markovcih potrdili ptičjo gripo
Črna kronika
Tipografija

Pri osmih labodih grbcih, najdenih v občini Markovci, je nacionalni veterinarski inštitut potrdil visoko patogeno aviarno influenco H5N1, je sporočila Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Rejce perutnine in ptic poziva, naj dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe.

V večini evropskih držav narašča število primerov HPAI, tako pri perutnini, kot tudi pri divjih pticah. Bolezen so potrdile tudi vse sosednje države, zato je ključnega pomena, da rejci dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe.

Zelo pomembno je zgodnje odkrivanje bolezni, izpostavljajo na upravi za varno hrano, saj se z izvajanjem ukrepov in hitro potrditvijo bolezni lahko omeji širjenje bolezni in posledično zmanjšajo škode, ki jih pojav bolezni povzroči.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu uprava poziva, da v primeru, ko opazijo katerega od naslednjih znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja:

-              zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 %,

-              padec nesnosti za več kot 5 %, ki traja že več kot dva dni,

-              povišan dnevni pogin za več kot 3x od pričakovanega,

-              pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki; lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti).

Ker se bolezen lahko prenaša tudi preko kontaminirane obutve in preko živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, prosimo sprehajalce, da se izogibajo vodnim površinam, na katerih se nahajajo vodne ptice in jih ne krmijo. V primeru, da opazijo poginjene vodne ptice, pa pokličejo številko 112.

Foto: Pixabay, fotografija je simbolična

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300